"Voi pojat nyt me vasta liemessä ollaan". Team 1Lifen laskettu aika oli vuonna 2010 Oulussa, kun kolme selkärangatonta, kädetöntä, ihralla kuorrutettua ja elämäänsä kyllästynyttä pullapoikaa päätti "tappaa" toisensa toripolliisin silmien edessä: "Tartteis kai tehä jotain?" Syntyi veret seisauttava ja pelkoa viljelevä kommandojoukko, joka on erikoistunut suorittamaan vaarallisia ja mahdottomia tehtäviä vaativissakin olosuhteissa ympäri maailmaa. Tässä joukossa ylisuuri ego yhdistyy luontevalla tavalla kroonisesti alisuorittavaan ja kuolonkankeaan ruhoon ja tyhmyys ja hulluus tiivistyvät muodostaen epäuskottavia, tärähtäneitä ja sensuroimattomia stooreja, joiden lukemiseen kannattaa ottaa vakuutus. Kun mausteiksi lisätään vielä erilaiset fobiat, tunteettomuus, traumaattinen ja turvaton lapsuus sekä loputon vastuunpakoilu, sitä soppaa ei syö nälkää näkevä Erkkikään. Tuska avartaa mieltä ja epäonnistumisillekin löytyy aina toinen toistaan parempia selityksiä. Ja niitä tilityksiä ei kuuntele kuurokaan. Kaikki ei suju aina käsikirjoituksen mukaan, mutta ainakin on jotain mitä ilman hampaita, karvoja ja koipi amputoituna muistella. Yksi elämä, kerranhan täällä vain ollaan....

Alisuorittava kroppa tarvitsee seurakseen ylisuorittavat varusteet. Joukkueen vaatetuksesta huolehtii HAGLÖFS, pyöristä CANYON, kengistä INOV, kanooteista BEAR & WATER ja lisäravinteista POWERBAR. Jotta voimme menestyä, varusteista ei voi tinkiä. Kerromme totuudenmukaisesti kyseisistä tuotteista blogissamme...


maanantai 23. kesäkuuta 2014

Two Castles Ultra 80km Kypros, 24.5.2014


Kyproksen kahtia jakautumiseen johtanut selkkaus juontaa juurensa 60-luvulle. Vuodesta 1974 maa on ollut jaettuna kahteen osaan. Eteläinen 2/3 saaresta on Kyproksen tasavalta ja pohjoista osaa hallitsee 1975 itsenäiseksi julistautunut Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta. Turkkilaishallinnon on tunnustanut ainoastaan Turkki. Vuoden 1963 sisällissodan johdosta maahan tulleet YK:n rauhanturvajoukot ovat siellä edelleen turvaamassa pohjoisen ja etelän välistä rajaa.

Kaksi vuotta sitten asuimme pari kuukautta Kyproksen kahtia jaetussa pääkaupungissa, Nikosiassa. Visiittimme aikana pääsin tutustumaan monipuolisesti Kyproksen vuorten polkuihin Cyprus Trailrunners- facebookryhmän perustajien Bryanin ja Chrisin kanssa. Bryan ja Chris haaveilivat kilpailun järjestämisestä Pohjois-Kyproksen vuorilla ja kävimme siellä useamman reissun kartoittamassa mahdollista kisareittiä. Tuolloin lupasin heille ja itselleni tulla osallistumaan kisaan, jos he sellaisen joskus järjestäisivät. 

Tammikuussa alkoi näyttää todennäköiseltä, että lunastaisin lupaukseni. Saavuimme Kyprokselle maanantaina, viisi päivää ennen kisaa. Viikon ohjelmassa oli lomailua ja löhöilyä perheen kanssa ja samalla lämpöön totuttautumista.

Perjantaina sain kyydin kahden muun ultra-kisaan osallistuvan mukana Nikosiasta kilpailun maaliin ja kisakeskukseen Ambelia Village-hotelliin Bellapaisiin. Kisakeskukseen jätimme kaksi drop bagiä (CP5 ja CP7) ja saimme tarvittavan infon kisaan. Briiffissä Chris varoitti käärmeistä, tähdensi reittimerkkien seuraamisen tärkeyttä ja muistutti kisan loppuosan raskaudesta. Kilpailun voi jakaa kahteen osaan lähtö-CP5 n.50km ja CP5-maali 27km. Ajallisesti nämä tulisivat kestämään suunnilleen saman verran. Nousumetrejä reitille kertyisi n.2700. Laskua vähän enemmän.

Suurin huolen aiheeni ennen kisaa oli kuumuus. Siihen ei voinut talven aikana oikein valmistautua. Muun tarvittavan sain tehtyä kohtuullisesti. Tammikuusta toukokuun alkuun juoksin kohtuullisen paljon ja yritin saada mukaan mäkitreeniä silloin tällöin. Parhaimmat mäkisetit tein Kivesvaaralla ja Syötteellä. Noissa mäissä tonnin saa kerättyä vähän vähemmällä ramppaamisella kuin kotimäessä Ruskossa. Talvi oli onneksi vähäluminen ja lumettomille poluille kotona ja mökillä Manamansalossa pääsi jo pääsiäisenä.
Lähtöä edeltävän yön vietimme ultran kisaajien kanssa pienessä majatalossa Kantarassa, minne meidät kuljetettiin bussilla perjantaina iltapäivällä. Bussin vasemmalla puolella näkyi turkoosi välimeri kauniine rantoineen, mutta kaikkien matkustajien katseet olivat naulittu oikealle, seuraavan päivän leikkikentälle, Kyrenian vuoristoon. Illastimme ja vaihdoimme kuulumisia, kunnes aamulla klo 3.30 odottava herätys houkutteli kaikki unten maille.

Selvitäkseni kuumuudesta olin päättänyt juoda kurinalaisesti koko päivän Powerbarin elektrolyyttijuomaa ja syödä samaisen valmistajan hyviksi kokemiani geelejä 40min välein. Ainoa pakollinen varuste kisassa oli puhelin, joten pieni vyölaukku riitti. Vyölaukkuun tungin lisäksi paskapaperia ja suolatabletteja. Matkaan lähdin kahden käsipullon kanssa. Drop bageissa odotti lisää geelejä, juomatabuja, vaseliinia yms. CP5:ltä otin juomaliivin selkään, jotta sain kannettua enemmän nestettä. CP7:llä hylkäsin liivin drop bagiin ja juoksin lopun taas kahdella käsipullolla. Pysyin tiukasti suunnitelmassani ja sen lisäksi nautin CP:lla vähän kolaa, vettä, banaania,  vesimelonia sekä sipsejä. Tiukka kuri palkitsi, eikä vatsa vaivannut koko matkalla.Samainen bussi kuljetti 30 urheaa ultraajaa Kantaran linnan alapuolelle lähtöön klo 5 lauantaiaamuna. Olin ennakkoon tutkinut kilpailijalistaa ja tiesin mukana olevan ainakin kaksi juoksijaa, joiden mukaan ei startissa tulisi lähteä. David, Kyproksella asuva skotti, joka on erittäin kokenut ultrajuoksija ja kyseisen kisan kaksinkertainen ja ainoa voittaja sekä Mahmut, turkkilainen kansainvälisesti menestynyt aavikkoultraaja, olivat ennakkoon ehdottomat voittajasuosikit. Startista he lähtivätkin reippaasti rinta rinnan. Heidän edelleen ryntäsi todella kovaa yksi juoksija, jota en tässä vaiheessa ehtinyt tunnistaa. Itse asetuin kolmanteen ryhmään ja yritin ottaa alun rauhallisesti. Alun kumpuileva 3km asfaltti osuus mentiin reippaasti alle 5min/km ja ensimmäinen kymppikin täyttyi alle 50min, vaikka nousuakin tälle alamäkivoittoiselle osuudelle kertyi n.300m. Reipasta vauhtia 80km kisaan. CP1 (n10km) jälkeen erkanin porukasta ja laskeskelin olevani sijalla 5. 


 

17km kohdalla tavoitin turkkilaisen Husseinin, joka lisäsi heti vauhtia, kun tulin rinnalle. Jättäydyin suosiolla sata metriä taakse. Luotin turkkilaisen tempperamentin tekevän työtä edukseni. CP2:lta lähdin Husseinin edelle ja huomasin hänen jäävän jyrkässä ylämäessä. Hurjastelin nousua seuraavan teknisen alamäen ja sain taas taivaltaa yksinäni. 20km tienoilta alkoi alamäkiosuus, jonka 6km matkalla laskeuduttiin n. 500m. Tämä osuus tuli mentyä hiukan liian reippaasti ja tyhjät etureidet muistuttivat siitä loppumatkan ja muutaman päivän kisan jälkeenkin. CP3:lta reitti lähti siksakkia ylös jyrkkää vuoren rinnettä. Aurinko paahtoi rinteeseen tosi kuumasti. Kello oli kahdeksan aamulla ja tajusin edessä olevan pitkän ja raskaan päivän.


Monet poliittiset hankkeet ovat yrittäneet lähentää ihmisiä rajan eri puolilla -usein heikoin tuloksin. Kaksi vuotta sitten eräs etelä-kyproslainen ulkoliikunta-aktiivi -ystäväni esimerkiksi kertoi, ettei voisi ajatellakaan menevänsä saarta halkovan rajan pohjoiselle puolelle, oli siellä kuinka hienot kiipely- tai juoksumaastot tahansa. Nyt jo kolmatta vuotta järjestetyllä tapahtumallaan Chris ja Bryan ovat saaneet aikaan mullistavia asioita: tänä vuonna monet kilpailijat tulivat rajan etelä-puolelta. Illalla ystäväni, jolle rajan ylitys oli hänen elämänsä ensimmäinen, kertoi tuon päivän olleen erityisen tunteikas. Erityisen hienoa oli, että ilmoittautuessaan kukaan kyproslaisista ei ollut kertonut kummalta puolelta on. Kaikki yksinkertaisesti kirjasivat kansallisuudekseen ”cypriot”.

CP4:llä (38km) tavoitin kilpailun kolmosen turkkilaisen Firatin, joka osoittatui startin spurttaajaksi. Tein nopean huollon ja siirryin edelle. CP:ltä alkoi hivuttava, pitkä nousu teknisesti helppoa uraa. Päätin, etten katso taakse vaan tallustan omaa tahtia ylöspäin. Olkani yli vilkuillen kävelin ja juoksin pitkää nousua ja lopulta totesin, että ketään ei näy. Kuuluisa Heart Break Hill tuli vastaan ennen CP5:ä. Mäki oli jyrkkä, kuuma ja teknisesti haastava. Välillä piti ottaa kädet avuksi lohkareiden yli kiipeämiseen. Lopulta mäki taittui ja pääsin alamäkeen. Olo alkoi olla kohtuu huono, etureidet aivan loppu ja juomaa pulloissa vähän. Laskeskelin mielessäni matkaa CP:lle, murehdin juoman riittävyyttä ja surkuttelin kohtaloani, kun Brian juoksi vastaan ja huusi, että olen väärällä uralla. Olin sokeasti juossut komean punaisen nuolen ohi. Onneksi hukkareissuni oli vain pari sataa metriä pitkä. CP5:llä (50km) kuulin olevani kisassa toisena, koska Mahmut oli eksynyt reitiltä samassa paikassa missä minäkin, mutta kukaan ei ollut ohjaamassa häntä oikealle reitille. CP:llä hengähdin hetken, täytin pullot, heitin liivin päälle ja jatkoin matkaa.

Hyvin pian CP5:n jälkeen Mahmut otti minut kiinni ja ohitti samoin tein. Herran askel näytti reippaalta ja jäin heti kyydistä. Yksinäinen taival alkoi tuntua raskaalta ja etenemisen pitäminen juoksuna vaati tiukkoja päätöksiä. Juomaa, geeliä, juoksua, kävelyä, juomaa… Yksitoikkoista puuhaa, mutta silti todella hienoa. Vasemmalla näkyi eteläisen Kyproksen alavat maat ja oikealla aukesi välimeri. Kaksi vuotta olin tästä haaveillut.

CP6:lle (n.60km) päästäkseen piti kiivetä jyrkkä mäki läpi piikkipensaiden. Kaksi vuotta sitten sanoin samaa mäkeä kiivetessämme Chrisille ja Bryanille, että tästä ette voi laittaa kisaajia menemään. Huollossa sain kaataa pullollisen jäistä vettä päähän ja olo helpotti hetkeksi. CP7:lle reitti oli minulle aiemmalta reissulta tuttu ja nimenomainen syy haluta juosta tämä kisa. Ensin todella vaikea, pitkä, kivikkoinen nousu harjanteen yli ja sieltä huippujen alla kumpuilevaa täydellistä polkua Buffaventon linnan alle. Kaksi vuotta sitten tuoreilla jaloilla tuo pätkä oli hiukan nautinnollisempi, mutta parhaani mukaan fiilistelin nytkin.

CP7:ltä ultran juoksijoiden tuli käydä mutka linnassa, joka sijaitsee reilut 200m korkeammalla kivisten portaiden päässä. Lähtiessäni kiipeämään vastaan tuli ensin kärjessä David ja muutaman minuutin perässä Mahmut. Pojilla oli kisa käynnissä. Kävin mutkan linnassa poseeraamassa valokuvaajalle. Tullessani takaisin huoltopisteelle näin Firatin huoltamassa ja lähdössä omalle linnareissulleen. Laskin tuon keikan vieneen minulta vajaa puoli tuntia ja matkaa maaliin oli jäljellä n.10km. Melko turvallinen tilanne. Päätin ottaa loppumatkan rauhallisesti, keskittyä reitillä pysymiseen ja olemaan kaatumatta.

Harjanteen yli ja alamäkeä maaliin. Kuulostaa helpolta, mutta oli todella hankalaa. Hävisin viimeisellä 10km:lla kärjelle yli 20min. 1,5km ennen maalia vastaani tulikin EA-miesten auto. Olivat epäilleet minun pyörtyneen, kun matkantekoni oli hidastunut niin paljon. Lopulta Ambelia villagen portti näkyi ja Ronja tien mutkassa odottamassa. Hieman ennen maalia Rasmuskin liittyi mukaan ja sain ylittää maalilinjan lasten kanssa. Aika 9.52, sijoitus 3. Maalialueella tunnelma oli mainio. Eri matkojen kisailijoita tippui maaliin pitkin iltaa ja kaikki saivat raikuvat aplodit. Uima-allas, kylmä Efes, hyvä ruoka ja uudet ja vanhat ystävät kruunasivat täydellisen päivän.

Kiitokset Maijalle kannustuksesta ja tilannetietojen päivittämisestä Suomeen. XX

Ensi vuoden kisan info on jo netissä.  Tämän vuoden kisasta lyhyesti  järjestäjien kynästä.Suosittelen tätä tapahtumaa, jos ultrajuoksu haastavalla reitillä, hyvässä seurassa ja lämpimässä tunnelmassa tuntuu omalta jutulta. Jos kaipaat tuhatta muuta kisaajaa, torvisoittokuntaa ja ilotulitusta, harkitse jotain muuta. Niitäkin on ja kaikenlaisia tarvitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti