"Voi pojat nyt me vasta liemessä ollaan". Team 1Lifen laskettu aika oli vuonna 2010 Oulussa, kun kolme selkärangatonta, kädetöntä, ihralla kuorrutettua ja elämäänsä kyllästynyttä pullapoikaa päätti "tappaa" toisensa toripolliisin silmien edessä: "Tartteis kai tehä jotain?" Syntyi veret seisauttava ja pelkoa viljelevä kommandojoukko, joka on erikoistunut suorittamaan vaarallisia ja mahdottomia tehtäviä vaativissakin olosuhteissa ympäri maailmaa. Tässä joukossa ylisuuri ego yhdistyy luontevalla tavalla kroonisesti alisuorittavaan ja kuolonkankeaan ruhoon ja tyhmyys ja hulluus tiivistyvät muodostaen epäuskottavia, tärähtäneitä ja sensuroimattomia stooreja, joiden lukemiseen kannattaa ottaa vakuutus. Kun mausteiksi lisätään vielä erilaiset fobiat, tunteettomuus, traumaattinen ja turvaton lapsuus sekä loputon vastuunpakoilu, sitä soppaa ei syö nälkää näkevä Erkkikään. Tuska avartaa mieltä ja epäonnistumisillekin löytyy aina toinen toistaan parempia selityksiä. Ja niitä tilityksiä ei kuuntele kuurokaan. Kaikki ei suju aina käsikirjoituksen mukaan, mutta ainakin on jotain mitä ilman hampaita, karvoja ja koipi amputoituna muistella. Yksi elämä, kerranhan täällä vain ollaan....

Alisuorittava kroppa tarvitsee seurakseen ylisuorittavat varusteet. Joukkueen vaatetuksesta huolehtii HAGLÖFS, pyöristä CANYON, kengistä INOV, kanooteista BEAR & WATER ja lisäravinteista POWERBAR. Jotta voimme menestyä, varusteista ei voi tinkiä. Kerromme totuudenmukaisesti kyseisistä tuotteista blogissamme...


sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Liikunnan ergonomiaa vol. 2 - Miksi lihakset jäykistyvät?


http://www.fitnessbin.com

Pienen hiljaiselon jälkeen on taas aika väsätä jotakin tänne blogiinkin. Ja pakkaspäivinä sen tekee mielellään. Viime talvena olin huolissani ihmisten nivelistä (http://team1life.blogspot.fi/2015/01/liikunnan-ergonomiaa-tarinaa-ja-narinaa.html), nyt ajattelin raapustaa jotakin lihaksista. Miksi lihakset jäykistyvät? Siinäpä sitä riittää spekuloitavaa.

Lihasten jäykistymiseen vaikuttaa monta tekijää. Ensinnäkin ikä vaikuttaa. Nuoret lihat ovat selvästi mureampia kuin vanhemmat. Sen huomaa jo ravintelissakin. Kun tilaat lampaan sijaan karitsaa, eron huomaa selvästi. Vanhemmiten lihassolut häviävät vähitellen ja tilalle tulee sidekudosta. Tämä jos mikä muuttaa ihmisen ja eläimen jäykemmäksi varsinkin, jos kudoksille ei tee mitään huoltavaa kuten esim. venyttelyä.

Myös liikunta jäykistää lihaksia. Sen huomaa jo heti treenin jälkeen, kun lihakset ovat ns. pumpissa (niissä on verta ja ne ovat supistuneet). Tämä pumppi häviää usein tuntien kuluessa, mutta jäykkyys ei häviä kokonaan. Mitä rennommin pystyt liikkumaan, sen vähemmän lihas jäykistyy. Lihaksen on pystyttävä supistumaan ja rentoutumaan. Jos se ei pysty rentoutumaan riittävästi, jäykkyys lihaksessa lisääntyy. Myös liikeratojen laajuudella on vaikutusta. Mitä suurempia liikeratoja kykenet tekemään, sen vähemmän lihas jäykistyy. Voimistelussa liikeradat ovat laajoja, joten sellainen liikunta tuskin jäykistää niin paljon kuin joku toinen. Muita liikuntamuotoja, jossa on isoja liikeratoja on mm. tanssi, jooga ja erilaiset jumpat. Pyöräily on taas sellainen liikuntamuoto, jossa on pienempiä liikeratoja. Eipä siis ole ihme, jos pyöräilijöiden kädet, selkä tai lonkan koukistajat ovat kireällä. Pyöräily vaatiikin vastapainoksi paljon huoltavaa harjoittelua. Lisäksi kovien reenien jälkeen on muistettava jäähdytellä riittävästi tekemällä ns. aerobista liikuntaa. Palauttavat reenit ja venyttelyt tekevät nannaa. 


Pyöräilyn liikeradat ovat suppeita, joten jäykistyminen lisääntyy tietyissä kudoksissa. Canyon on pyörävalmistaja, joka ottaa huomioon myös ergonomian. (Kuva: http://www.worldcrunch.com)

Olosuhteilla ja vaatetuksella on merkitystä. Jos kelit ovat liukkaat eikä käytössäsi ole riittävän pitäviä jalkineita, on vaikea liikkua rennosti. Myös hiihtäminen jäisillä laduilla jäykistää lihaksia huomattavasti. Silloin kannattaa harkita jotain toista lajivaihtoehtoa tai jos se ei tule kyseeseen, niin esim. perinteistä tyyliä hiihtämällä on huolehdittava siitä, että pito on kohdillaan. Yksi vaihtoehto voisi olla myös se, että hiihtää tasatyöntöä. Liian vähäinen vaatetus taas kylmettää ja jäykistää lihaksia.

Stressillä on tapana jäykistää kroppaa. Ennen kaikkea se näkyy hartioissa, jotka saattavat tiedostamatta kohota. Stressi vaikuttaa myös hengittämiseen, joka voi muuttua pinnalliseksi. Se taas vaikuttaa kehon hengityslihaksiin, jotka jäykistyvät huomattavasti. Koko ylävartalo käsiä lukuunottamatta on täynnä hengitykseen osallistuvia lihaksia. Hengästyttävä liikunta on hyvää jumppaa kyseisille lihaksille, sillä silloin hengityslihakset joutuvat todella töihin.


Huono työasento aiheuttaa ongelmia. (Kuva: www.salli.com)

Työasennolla ja kivullakin on merkitystä. Työasennon staattisuus kiristää kudoksia jo itsessään. Jos asentosi on etukumara, selässä tapahtuu ylivenymistä, jonka johdosta selkä voi myös kipeytyä. Sitä vastoin rintalihakset ja hartioiden etuosa kiristyvät, mikä voi aiheuttaa kipua etupuolelle. Kun selkä on suorassa, lihakset pääsevät lepäämään ja kiristyminen vähenee. Sähköpöytä mahdollistaa monipuolisemmat työasennot, sillä voit tehdä töitä istuen, puoli-istuen (satulatuoli) tai seisten. Kipu taas vaikuttaa siihen, että voi olla vaikea rentoutua ja liikkua, joka taas lisää kudoksien jäykistymistä.

Lihakset voivat siis jäykistyä eri syistä. Lihakseen jäykistymiseen vaikuttavat ennen kaikkea liikuntalaji, liikkumisen rentous, kelit, työasento, kipu, stressi ja ikääntyminen. Onneksi voimme vaikuttaa asiaan. Monipuolinen ja rento liikkuminen, stressinhallinta ja oikeanlainen hengittäminen, monipuoliset työasennot ja riittävä lihashuolto ovat hyviä lääkkeitä. Lihashuollon osalta on hyvä muistaa ainakin venyttely, hieronta ja itsensä riiputtaminen.

Kirjoitti Hotti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti